Evlilikler Geleceğimizi Belirleyecek...!!

04:41 Uzm. Klinik Psikolog/Psikoterapist MELTEM OK 0 Yorumlar



Toplumsal hayat ve yaşama yüklenen anlam günden güne, nesilden nesile değişiyor, peki ya bu değişimin sebebi ne ? Nesiller değişiyor ve çağımızın problemi haline gelen ruhsal problemler yaşamımızı tehdit etmeye artarak devam ediyor. Yapılan araştırmalar sonucu fiziksel rahatsızlıkların bir çoğunun altında psikolojik nedenler yatıyor. Evliliğin bu sonuca katkısı ne olabilir?

GÜNÜMÜZDE özellikle evliliklerin ilk yıllarında olmak üzere sorunlar yaşanıyor. Çiftler birbiriyle kıyasıya çatışma haline girerken birleşim noktası olan evlilikten çok kişilerin kendilerini ortaya koyması hedef oluyor ve ilişkilerdeki problemler bir noktada çözümsüz hale geliyor. İstenmeden yapılan evlilikler, ailelerin evli çiftlere müdahalesi, maddi kaynaklı sorunlar, kıskançlık ve bir çok nedenle yaşanan evlilik sorunlarına bir de çocuğun varlığı eklenince her şey içinden çıkılmaz bir hale dönüşüyor. Çocuğun varlığıyla birlikte geçmişin patolojileri tekrardan canlanıyor ve anne-baba-çocuk üçgeninde tüm ilişkiler değişiyor. Haliyle evliliğinden hoşnut olmayan kadın çocuğuna yapışıyor ve onu bir birey olarak kabul etmek yerine kendi uzantısıymış gibi algılıyor. Eşiyle yaşadığı her problemde sığınılacak liman olarak görülen ÇOCUK tüm kötü duyguların aktarıldığı bir çöp konteynırı gibi kullanılıyor ve olmaması gereken duygulara maruz kalıyor. 0-6 yaşında bu duruma maruz kalan çocuklar ilerleyen hayatlarında bir çok ruhsal bozukluğu da kendileriyle birlikte büyütmeye başlıyorlar. Kendine güveni olmayan, tedirgin, kaygılı ve daha farklı sorunlarında içinde olduğu bir yetişkinlik evresi onları bekliyor. Yaşanılan günün kalitesizliği, çeşitli stres bozuklukları, kaygı, kendi hayatını yönetememesi ve suçluluk duygusunun varlığı adeta kişinin hayatını felç ediyor ve kurduğu her ilişki geleceğin yansımalarını taşıyor ve patolojiler yeni nesillere aktarılarak devam ediyor.

Bu sebeple iyi bir evliliğin tüm sorunları engellediğini söyleyebiliriz. Sağlıklı nesiller yetiştirmek ve mutlu bir yaşam sürmek için; bireylerin evlenmeden önce kendilerini iyi tanımaları ve partneriyle ilişkisinde şahsi çıkarlarından çok evliliğin çıkarlarını ön planda tutmaları her anlamda MUTLU, SAĞLIKLI, HUZURlu bir hayatı beraberinde getirecektir.

0 yorum: